Ugrás a tartalomra

Rákkutatók Alapítvány a C80 – A rák esztétikája? című projekt támogatója

C80 workshop

Örömmel számolunk be arról, hogy a Rákkutatók Alapítvány a C80 – A rák esztétikája? című projekt támogatója. A C80 egy multidiszciplináris edukációs program, mely a Semmelweis Egyetemen valósul meg EUniWell Seed Fund keretei között, a Firenzei Egyetem, a Murciai Egyetem és a Linnaeus Egyetem részvételével. A projekt vezetője Dr. Kiss Richárd, alapítványunk felügyelőbizottságának tagja.

A program célja egyrészt a betegség, és különösen a rákkal szembeni tabuk lebontása, másrészt pedig a kölcsönös tanulási lehetőségek kiaknázása betegek, egészségügyi szakemberek és, a vizualitást erősítendő, képzőművészek között. A rák körüli téveszmék és félelmek csökkentése elsősorban párbeszéden keresztül lehetséges. Hogy nyíltabban lehessen beszélni a témáról, a projekt a képzőművészetet hívja segítségül abban bízva, hogy a kortárs művészet képes bevonni egy másfajta megközelítést, amellyel könnyebben indulhatunk el a rákot övező tabuk ledöntéséhez vezető úton.

Végeredményben két kifutása lesz a projektnek. Az egyik egy kiállítás, amely a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének előcsarnokában kerül megrendezésre és 2024. április 5-én nyílik meg. A felkért kortárs művészek – Albert Ádám, Benczúr Emese, Máté Dániel, Neogrády-Kiss Barnabás, Poór Dorottya, Simon Zsuzsi – helyspecifikus, a workshopok folyamán, illetve az azokat követő időszakban létrehozott új műveiket mutatják be itt, amelyek reményeink szerint segítenek a látogatók számára új perspektívát nyitni a rákról való gondolkodásban. A másik egy kétnyelvű (magyar és angol) kiadvány, amely összefoglalja a műhelybeszélgetések során termelődött tudásanyagot, tapasztalatokat, valamint a folyamat, az elkészült művek és a kiállítás dokumentációját. A dokumentációhoz fontos megemlíteni a C80 weboldalát (https://semmelweis.hu/c80/) amelyen a katalógust kiegészítve folyamatosan jelennek meg blogbejegyzések az egyes workshopokról, azok témájáról és a művészek háttérmunkájáról is.

A Rákkutatók Alapítvány a kiállítást, az ahhoz kapcsolódó programok megvalósulását, és a projekttet összefoglaló kiadvány elkészültét támogatja annak érdekében, hogy ezek minél szélesebb körhöz eljuthassanak.

 

https://semmelweis.hu/c80/

https://www.facebook.com/c80project

https://www.instagram.com/c80_project/

 

 

 

Támogasson minket!

Amennyiben teheti, kérjük, támogassa a Rákkutatók Alapítvány szakmai munkáját.

Támogatásokat a 11708049-21452718 ( IBAN: HU89 1170 8049 2145 2718 0000 0000 ) számlaszámon tudunk fogadni.

Nagylelkű segítségüket ezúton is köszönjük!